Antwerpner Skæghøns

                                 ANTWERPENER SKÆGHØNS

 

Hvorfra disse specielle skægede dværghøns egentlig stammer, fortaber sig i det uvisse, men der er næppe tvivl om at racen er europæisk, og det er da også herfra de første sikre beskrivelser stammer. Allerede tilbage i det 17. århundrede beskriver en mand ved navn Albert Coyp en vagtelfarvet skægget dværghøne, som fandtes i Nederlandene og Flanderen, og det er bestemt slet ikke umulig, at der i lang tid forinden har fundet et, mere eller mindre organiseret opdræt sted, af disse charmerende dværghøns. Det er da også en provins, nemlig Antwerpen, der har givet navn til denne dværgrace

Helt tilbage i 1904 blev der i Belgien oprettet en specialklub for racen, og det er herfra der tales om, at racen skulle være opstået ved indkrydsning af bl.a. Chabos og Bantam, og betragter man dyrene, er det bestemt ikke utænkelig, at oprindelsen skal findes her, man genkender tydeligt træk fra begge disse racer.

Antwerpner skæghøns hører til blandt vore mindste dværgracer, og de må gerne, især for hanens vedkommende, vise lidt temperament. Holdningen når dyret står, skal være stolt og knejsende, halen skal bæres ret stejlt, og være pænt udbredt, ved hanen ikke for lange sejlfjer. Brystet skal virkelig fylde noget, og nærmest se helt kuglerundt ud, det skal bæres højt, så højt, at det faktisk starter lige under det meget fyldige skæg, skægget som netop er det særpræg som først og fremmest kendetegner dyret. Skægget skal være så stort og fyldigt, at det helt dækker den nederste del af ansigtet. Kammen er en såkaldt rosenkam, og der stilles krav om en stor og veludviklet kam, men det er samtidigt vigtigt, at kammen ikke får et for groft udseende, den skal være elegant. Vingerne skal hænge, og faktisk næsten berøre jordenlige under midten af dyret. Antwerpner skæghøns findes i mange forskellige farvevarianter, men vi må nok erkende, at vi, selv om der er en trofast skare opdrættere, som virkelig (og det er bestemt forståelig) har fattet interesse for disse herlige dyr, endnu ikke helt kan præsentere det vi virkelig ønsker, inden for de farvevarieteter der findes, men vi glæder os over, at selv om avlsarbejdet kan stille krav til opdrætteren, så er det en race, som virkelig har været inde i en god udvikling i de seneste år.

I specialklubben for Chabos og skæghøns vil vi naturligvis gerne i kontakt med så mange som mulig, der deler vores interesse for Antwerpner skæghøns. Har racen fanget din interesse, er du altid velkommen til at kontakte klubben, for yderligere informationer om Antwerpner skæghøns.

Benny Pedersen